Το συμπόσιο, πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Federico II του Πανεπιστημίου της Νάπολης, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ E-Health4Cancer με στόχο να φέρει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που εμπλέκονται στην υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους.

Οι προσεγγίσεις των ογκολόγων και γενικότερα των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας συμπληρώθηκαν από αυτές των ενώσεων φροντιστών, των κοινωνιολόγων και των τεχνολόγων, ώστε να μοιραστούν διαφορετικές οπτικές και απόψεις, με απώτερο στόχο την προώθηση και ενίσχυση της ψηφιοποίησης της φροντίδας του καρκίνου μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στη χρήση μη κλινικών λύσεων ηλεκτρονικής υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί ένα καίριο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία. Το έργο E-Health4Cancer αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές και φιλικές προς το χρήστη μη κλινικές λύσεις ψηφιακής υγείας για ασθενείς και φροντιστές στην Ευρώπη.

Με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οδηγού σχετικά με τις ορθές πρακτικές για μη κλινικές λύσεις ψηφιακής υγείας, το έργο επιδιώκει να παρέχει πρακτικές γνώσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της υγείας, επιτρέποντας στους ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους. Το συμπόσιο διεξήχθη ως φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ διαφορετικών εμπειρογνωμόνων – όλοι μαζί στην κοινή τους επιδίωξη να εξελίξουν τη φροντίδα του καρκίνου. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά σε μία από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η βελτίωση της φροντίδας για τον καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το συμπόσιο ξεκίνησε με θερμό χαιρετισμό από τον Δρ. Pietro De Lellis, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II (UNINA, Πανεπιστήμιο υποδοχής και εταίρος του E-Health4Cancer), ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ciro Verdoliva, Γενικού Διευθυντή της Τοπικής Μονάδας Υγείας της Νάπολης (ASL Napoli 1), εταίρου του E-health4Cancer, και της κ. Cristina Mele, αντιπροσώπου του Πρύτανη για την Καινοτομία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του ίδιου Πανεπιστημίου, η οποία εξέφρασε την υποστήριξη του Πρύτανη στις πρωτοβουλίες που υλοποιεί το έργο. Η πρώτη ομιλήτρια της συνάντησης, η κα Βαϊα Πανταζή, από το Κάπα3, που είναι ο συντονιστής του έργου, παρουσίασε μια επισκόπηση των πρωταρχικών στόχων του έργου E-Health4Cancer, περιγράφοντας τα κύρια αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της ομάδας. Στη συνέχεια, ο κ. Mattia Pirani, εκπρόσωπος του έργου Small Medium Enterprise Innovation to Grow και μέλος του ευρωπαϊκού έργου DIOPTRA, αναφέρθηκε στο πώς μπορούν να σχεδιαστούν εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας για την ενίσχυση του περιορισμού του καρκίνου. Ο κ. Mattia παρουσίασε μια εφαρμογή καινοτομίας, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο πλαίσιο του έργου DIOPTRA, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αναδείχθηκαν ενδιαφέρουσες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του E-Health4Cancer και του DIOPTRA, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές κοινές πρωτοβουλίες. Στην απογευματινή συνεδρία παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες για τους καρκινοπαθείς που υλοποιούνται στην περιοχή της Καμπανίας, η οποία είναι η τρίτη πολυπληθέστερη περιοχή της Ιταλίας (5,82 εκατομμύρια) και η πιο πυκνοκατοικημένη (410 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).

Η Δρ. Tiziana Spinosa, συνεργάτης του έργου της Τοπικής Μονάδας Υγείας ASL Napoli 1, περιέγραψε την ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, “Ογκολογικό Δίκτυο της Καμπανίας” (ROC), η οποία ενοποίησε την πρόσβαση στη φροντίδα για τον καρκίνο για όλους τους ασθενείς της περιοχής.

Ο Δρ. Bruno Daniele, επικεφαλής της Πολυειδικού Κέντρου Αναφοράς Ογκολογίας (CORP) στο Ospedale del Mare, μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με αυτή την πρωτοποριακή, ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ογκολογική περίθαλψη, δείχνοντας πώς η ψηφιακή πλατφόρμα ήταν αποτελεσματική στη σημαντική μείωση του χρόνου θεραπείας των ασθενών.

Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου ξεκίνησε με μια συζήτηση σχετικά με τις πρακτικές φροντίδας για τον καρκίνο, με τον κο Lars Münter, από τον εταίρο του έργου DCHE, ο οποίος είναι υπέρμαχος του υγειονομικού γραμματισμού και της αυτοφροντίδας στην Ευρώπη, και παρουσίασε τις προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές που θα συμπεριληφθούν στον οδηγό για την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους.

Η κα Camilla Ancona, υποψήφια διδάκτωρ Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, παρουσίασε μια κριτική επισκόπηση των υφιστάμενων λύσεων ηλεκτρονικής υγείας στην Ιταλία και την Ευρώπη, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το σημερινό τοπίο. Στη συνέχεια, το συμπόσιο συνεχίστηκε με μια συζήτηση σχετικά με τις πολύπλοκες ψυχολογικές πτυχές του “ταξιδιού” των καρκινοπαθών και των φροντιστών τους με τον Δρ. Valerio Imondi, ψυχολόγο που ειδικεύεται στην υποστήριξη καρκινοπαθών. Το συμπόσιο έκλεισε με ιδανικό τρόπο με μια εγκάρδια ομιλία του κ. Φωκίωνα Δημητριάδη, από τον εταίρο του έργου ΕΠΙΟΝΗ, ο οποίος αναφέρθηκε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των άτυπων φροντιστών, οι οποίοι αναλαμβάνουν το βαρύ έργο της υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο, όταν το σύστημα υγείας δεν παρεμβαίνει ή δεν μπορεί να παρέμβει. Δεδομένου ότι η Νάπολη, καλωσόρισε τους παραπάνω διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες στον τομέα της θεραπείας και της περίθαλψης του καρκίνου, το συμπόσιο είναι έτοιμο να αποτελέσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψηφιακής φροντίδας για τη θεραπεία του καρκίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο E-Health4Cancer, επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο του έργου: https://www.kapa3.gr/en/e-health4cancer/ & https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2022-2-EL01-KA210-ADU-00009712 0 Contact Email: info@kapa3.gr Phone: (+30) 2105221424 Address: Athens,13 Kosti Palama, 11141, GREECE Dedicated project webpage: https://www.kapa3.gr/en/e-health4cancer/