Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 το σωματείο μας μαζί με 5 ακόμα μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, βραβεύτηκε για δράσεις που χαρακτηρίζονται για τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα και τις καινοτομίες τους στα Humanizing Health Awards της TEVA.

Οι εργαζόμενοι της TEVA, ψήφισαν τα προγράμματα που επιβραβεύτηκαν με το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ, ανά οργανισμό.

Οι κοινωνικές δράσεις που επιβραβεύτηκαν φέτος εστιάζουν:

  • Στην προσφορά πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας σε νοσούντες από σπάνιες ασθένειες, αλλά και στις οικογένειες αυτών, από το «Σύλλογο 95 Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς».
  • Στην παροχή δωρεάν καθημερινής βοήθειας σε οικογενειακούς φροντιστές, ώστε να αποδεσμευτούν από ένα μέρος των καθηκόντων που έχουν αναλάβει απέναντι σε μέλη της οικογένειας τους που το έχουν ανάγκη, από το φορέα μας  
  • Στη δημιουργία ενός χρηστικού ενημερωτικού οδηγού, για τα θέματα επιβίωσης των παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο,  από τον φορέα «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ».
  • Στη διεξαγωγή διαδικτυακών σεμιναρίων εκπαίδευσης από εξειδικευμένους επιστήμονες, με θέμα πρωτότυπες μορφές ψυχοκινητικής θεραπείας, ειδικά σχεδιασμένες για τη νόσο του Πάρκινσον με τη υποστήριξη του Συλλόγου ασθενών & Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν.
  • Στη ενδυνάμωση, την ανακούφιση και την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά και τους φροντιστές τους, από το φορέα «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ».
  • Στην νοητική & σωματική ενδυνάμωση καθώς και στη δημιουργική απασχόληση ασθενών με άνοια ή ήπια νοητική διαταραχή, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή tablet από επαγγελματίες, καθώς και εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών στο τρόπο εφαρμογής τους, από το Σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ».

Στην εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Θα ήθελα πραγματικά να σας δώσω συγχαρητήρια και να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία αυτών των Βραβείων που κάνουν πράξη την ουσιαστική φροντίδα μέσω της συνεργασίας με οργανώσεις ασθενών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και φορείς πολιτών. Όλη η φιλοσοφία των συστημάτων υγείας καθώς επίσης και των συνεργατών των συστημάτων υγείας, που είναι η φαρμακοβιομηχανία, είναι ακριβώς να υπηρετούμε τον ασθενή. Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι ο άνθρωπος και βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των πολιτικών της Πολιτείας, γι’ αυτό η συνεργασία μας με μια φαρμακοβιομηχανία 121 ετών σαν τη δική σας πρέπει να είναι στενή. Η δημιουργία ενός θεσμού «φροντίδας» με γνώμονα την ενσυναίσθηση οδηγούν στην ολιστική αντιμετώπισης των χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της ιατρικής και φαρμακευτικής αγωγής. Και πάλι σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνετε όπως είναι οι «Πρωτοβουλίες που μιλάνε στην καρδιά των ασθενών, που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των ασθενών»!»

Η Roberta Bonardi, Γενική Διευθύντρια της TEVA Ελλάδας, δήλωσε σχετικά : «Στόχος της TEVA και όλων εμάς, ήταν, είναι και θα είναι η βελτίωση της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Περίπου διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε εξήντα χώρες επωφελούνται καθημερινά από τα προϊόντα της TEVA και έχουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής.  Τα βραβεία Humanizing Health είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας προσπάθειας που στο κέντρο βρίσκεται ο ασθενής και μόνο περήφανη μπορώ να αισθάνομαι που είμαι μέρος αυτής της ενέργειας. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους και στους νικητές»

Η Ιωάννα Καρώνη, Διευθύντρια Επικοινωνίας της TEVA δήλωσε: «Η TEVA συνεχίζει να στηρίζει τον άνθρωπο και ενισχύει δράσεις και πρωτοβουλίες που στέκονται δίπλα στους ασθενείς με χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις. Η προσφορά είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες της εταιρείας μας, για αυτό και για μία ακόμα χρονιά αναγνωρίζουμε, υποστηρίζουμε και συνδράμουμε, έστω και στο ελάχιστο, στο δύσκολο αγώνα τον συνανθρώπων μας, αλλά και τον οικογενειών τους. Η καλοσύνη και η ευαισθησία ήταν, είναι και θα είναι το επίκεντρο των προθέσεων και των ενέργειων μας. »

Λίγα Λόγια για το πρόγραμμα της ΕΠΙΟΝΗ:

Τα καθήκοντα των οικογενειακών φροντιστών είναι δυσβάστακτα και δαπανηρά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν κατάθλιψη ή οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση. Συχνά οι φροντιστές δεν έχουν χρόνο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας καθώς έχουν επωμιστεί τον ρόλο της φροντίδας. Επιπλέον, δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση ψηφιακών υπηρεσιών υγείας. O “Καθημερινός Βοηθός” θα παρέχει  δωρεάν τακτική βοήθεια σε οικογενειακούς φροντιστές  για την ανακούφιση του φόρτου εργασίας τους που προκύπτει από τα ανεπίσημα καθήκοντα φροντίδας που έχουν αναλάβει. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως τον Ιούνιο 2023.  

H βοήθεια αφορά στην επίσκεψη ενός βοηθού στην οικία του οικογενειακού φροντιστή για να παράσχει: 

  1. Υποστήριξη ηθική με συμβουλές, με ενθάρρυνση,  και με δυνατότητα κοινωνικοποίησης 
  2. Υποστήριξη  έμπρακτη ή/και υλική  με την συνδρομή σε καθημερινές ή τακτικές δραστηριότητες που συνεπάγεται η φροντίδα ή το περιθώριο αυτής όπως σίτιση, ψώνια σε σούπερ μάρκετ, παρασκευή γευμάτων, επισκέψεις στον γιατρό.
  3. Συμμετοχή σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.
  4. Βοήθεια στην εξοικείωση με την  χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση). 

Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στην διεύθυνση: infoepioni@gmail.com

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρεία Teva Ελλάδας για την υποστήριξη αυτού του προγράμματος.