Η ΕΠΙΟΝΗ διοργάνωσε με επιτυχία στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2020 ενημερωτικές εκδηλώσεις (webinars) με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το επίκεντρο ήταν οι οικογενειακοί φροντιστές ατόμων με κατάθλιψη.

Και τα δύο webinars πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας  και  έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος της υποστήριξης των οικογενειακών φροντιστών αλλά και στις επιβαρυμένες συνθήκες που έχει δημιουργήσει για τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη και τους φροντιστές τους η πανδημία του COVID-19.

Τα δύο webinars φιλοξένησαν σημαντικούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή ψυχιατρικής κ. Γιώργο Χριστοδούλου, τον Δρ. Δημήτριο Κόντη, την Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου.

O κος Stecy Yghemonos, εκ μέρους των Eurocarers, αναφέρθηκε στην Ημέρα Οικογενειακού Φροντιστή που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις 6.9.2020, ο Καθηγητής Philip Gorwood πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κατάθλιψης υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19. Η πρόεδρος της EUFAMI κα Miia Mannikko  υπογράμμισε ότι οι οικογένειες αφιερώνουν στις μέρες μας ακόμα περισσότερες ώρες φροντίδας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με τη στήριξη του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του πρώην Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Βουλευτού Επικρατείας κας Μαριέττας Γιαννάκου οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής της νέας οδηγίας στην Ελλάδα αλλά και την ανάγκη για εκπαίδευση των φροντιστών για όσα δικαιώματα έχουν ήδη, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στον Δημόσιο τομέα. Ο κος Χάρης Κούντουρος, εκπροσωπώντας το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την σημαντική συνεισφορά των φροντιστών και είναι χαρά του που για 4η χρονιά υποστηρίζεται η σχετική ημερίδα.

Ευχαριστούμε τους φορείς ΈΔΡΑ, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Alzheimer Hellas, Alzheimer Χαλκίδας,  Άνεμο Ανανέωσης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Η ΕΠΙΟΝΗ ευχαριστεί θερμά για την εποικοδομητική συνεργασία στην πραγματοποίηση την ενημερωτικής εκδήλωσης τις οργανώσεις European Psychiatric Association, Eurocarers,  European Brain Council και Belgian Brain Council.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς της ημερίδας: Interamerican, Pfizer, Φαρμασέρβ Lilly, Novartis και Janssen Ελλάδος

Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας: www.psychologynow.gr και https://dailypharmanews.gr/