Η ΕΠΙΟΝΗ πραγματοποίησε με επιτυχία την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και διαδικτυακά την 6η ανοιχτή ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικης, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Global HEART Hub και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών “η Καρδιά του Παιδιού”, “Σκυτάλη” και “Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Π.Ν. – Λ.Σ. και Φίλων”

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξαιρετικοί εισηγητές που υποστηρίζουν ασθενείς με καρδιακές παθήσεις:

Η κα Αθηνά Κολτσιδοπούλου, Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου «Η Καρδιά του Παιδιού» ανέφερε πως ο σύλλογος  έχει πλέον 40 χρόνια προσφοράς και λειτουργίας. Ανέφερε πως κάθε χρόνο γεννιούνται 700-900 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, με το 60% από αυτά να χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Ως φροντιστήρια παιδιού με μια χρόνια σπάνια πάθηση, η κ. Κολτσιδοπούλου ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως την κούραση, την αγωνία και τις ταλαιπωρίες που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές, ανεξαρτήτως ομάδας εκπροσώπησης ή ασθένειας. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε ο Σύλλογος πριν από 40 χρόνια, με στόχο να προσφέρει υποστήριξη στους φροντιστές, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια των παιδιών τους και να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.

Η κ. Κολτσιδοπούλου παρουσίασε τα προβλήματα που συνδέονται με την πάθηση, όπως την απουσία εξειδικευμένων κέντρων για παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, την έλλειψη δομών φιλοξενίας για τις οικογένειες που προέρχονται από την επαρχία, και την έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού. Ο Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού»  έχει αναλάβει την κάλυψη ορισμένων αναγκών, όπως τη συνεισφορά στα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης των παιδιών, την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων και επισκέψεων, καθώς και την εξασφάλιση έκπτωση

Η Παναγιώτα Μιχαηλίδου, πρώην φροντιστής, σε μια βιωματική ομιλία, αναφέρθηκε στον ρόλο των φροντιστών σε ασθενείς με καρδιοπάθειες εις μνήμην του Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας Ανδρέα Π.Μιχαηλίδη.

Η κα Σοφια Αδαμ, Ταμίας του συλλόγου Σκυτάλη παρουσίασε την δράση του συλλόγου αλλά και την προσωπική της εμπειρία από την μεταμόσχευση καρδιάς που έκανε και τα συστήματα υγείας στην Ελλάδα και την Σουηδία.

Ο Δρ. Φώτιος Μπάρκας, MSc, PhD, Παθολόγος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασε  κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Ο Δρ. Αναστάσιος Μίλκας, επεμβατικός Καρδιολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ανάπτυξε τις μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις στη θεραπεία ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και στην αξία της συμβολής των εξειδικευμένων φροντιστών. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία του από την ανακουφιστική φροντίδα και το σύστημα υγείας στην Γαλλία.

Ο Χρήστος Μανιώτης, καρδιολόγος  παρουσίασε την εξελιγμένη υπηρεσία “Cardio Now” που κάνει δυνατή / εφικτή την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, ο Δρ Κίμων Σταματελόπουλος καθηγητής Θεραπευτικής- Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και  επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Newcastle, Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στην συμμετοχή των ασθενών στις κλινικές μελέτες.

Ευχαριστούμε πολύ τους Χορηγούς: Novartis Hellas και Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού.

Και τους Χορηγούς Επικοινωνίας:  www.psychologynow.gr, και www.iatronet.gr, https://healthdaily.gr/