Μπορείτε να δειτε σε επανάληψη την ημερίδα της 3.5.2018 στην σελίδα: Diavlos Innovathens EPIONI

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ ( www.epioni.gr ) υποστηρίζει τους ανεπίσημους φροντιστές (π.χ. οικογένειες) ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ είναι μέλος του Δικτύου Eurocarers και άλλων Ευρωπαϊκών δικτύων με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων-ατύπων φροντιστών που συχνά είναι οι οικογένειες. Innovathens 3.5.2018 Η ΕΠΙΟΝΗ στις 3 Μαίου 2018 διοργάνωσε με επιτυχία στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ημερίδα με θέμα “Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους” υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του International Heart Hub (iHHub) και την συνεργασία της “Ενωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού-Π.Ν., Λιμενικού Σώματος-Λ.Σ. & Φίλων” και του Πανελλήνιου Συλλόγου “Η Καρδιά του Παιδιού”. MEP Tomas Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο ευρωβουλευτής από την Τσεχία κος Tomas Zdechovsky, η κα Χριστίνα Παπανικολάου εκ μέρους του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  (Τομέας Ηλεκτρονικής Υγείας), o Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ.πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ψυχικής υγείας κος Γεώργιος Χριστοδούλου, εκπρόσωποι φροντιστών και ασθενών, μέλη της Πανεπιστημιακής και Ιατρικής κοινότητας. Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Ορέστης Γιωτάκος, ο Σπύρος Ζορμπάς και ο Φωκίων Δημητριάδης.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της υγείας: Ο κορυφαίος γιατρός – καρδιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Διονύσιος Κόκκινος ο οποίος αναφέρθηκε στην μεταφραστική έρευνα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια. Ο Διευθυντής Ψυχιατρικής ΕΣΥ, κος Δημήτριος Κόντης αναφέρθηκε στην “από κοινού απόφαση στην Ιατρική”. Η ομιλία της Δρ. Καλλιόπης Παναγιωτοπούλου επικεντρώθηκε στο θέμα “φροντίζοντας τον φροντιστή”. Η καθηγήτρια κα Ελένη Καλούδη μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Δρ. Γιώργος Δροσάτος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσίασαν το Ευρωπαικό ερευνητικό πρόγραμμα CARRE-Project (www.carre-project.eu). Ο Δρ. Όμηρος Παπαδόπουλος από το Iνστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” αναφέρθηκε σε τεχνολογίες αιχμής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που υποστηρίζουν την καθημερινότητα των ατόμων με καρδιακά προβλήματα. Ο Δρ. Ηλίας Τσούγκος, Καρδιολόγος, Διευθ. Β΄Καρδιολογικής Κλινικής “Eρρίκος Ντυνάν Hospital Center” αναφέρθηκε στα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας στην αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός απειλητικού για την ζωή συνδρόμου.

Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποίησαν ο κος Σταύρος Τερζάκης από την Ενωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού-Π.Ν., Λιμενικού Σώματος-Λ.Σ. & Φίλων για καινοτόμο πρόγραμμα εξασφάλισης αιμοδοσίας,  ο Θανάσης Βράτιμος από την ηλεκτρονική πλατφόρμα GIVEMED (https://givmed.org/) αλλά και η Susan Cambell μέσω τηλεδιάσκεψης από τον φορέα International Heart Hub. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε για την ευαισθητοποίηση των ανεπίσημων φροντιστών σε σχέση με την καρδιοπάθεια με την ευγενική υποστήριξη των εταιριών Interamerican, Novartis, ΑΜΚΕ “Αιγέας”, Σκλαβενίτης και Mikel.
Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι ιστοσελίδες: www.psychologynow.gr ,  www.iatronet.gr και www.socialpolicy.gr