Η ΕΠΙΟΝΗ με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τον Αυτισμό, διοργάνωσε με επιτυχία στον πολυχώρο του καφέ Μύρτιλο (Τριφυλίας και, Ευσταθίου Λάμψα, Αθήνα 115 24, Ελλάδα) την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο “Ζώντας με Αυτισμό, – Καλές Πρακτικές για ενήλικες με Αυτισμό”.  Πριν την ημερίδα προηγήθηκε (από τις 13:30 έως τις 15:00) γεύμα δικτύωσης με φορείς.

Η εστίαση της ημερίδας ήταν στην ανάγκη των ασθενών και των οικογενειών τους για χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να έχουν καλύτερη στήριξη. Η υβριδική ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η εκδήλωση φιλοξένησε σημαντικούς επιστήμονες όπως την ψυχίατρο κ. Στέλλα Σταθουλοπούλου η οποία αναφέρθηκε στον Αυτισμό σε ενηλίκους και σε χρήσιμες εφαρμογές τεχνολογίας.

Η κ. Ξένια Μπαλλή, Γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς,υπογράμμισε ότι η σχέση των ατόμων με αυτισμό με την τεχνολογία είναι μια αμφίδρομη σχέση.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Κουμπούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικης Αττικης αναφέρθηκε σε βοηθήματα ανάγνωσης για την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αυτισμό.

Η κ. Ειρήνη Κλάδου, Πρόεδρος συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, και ο κ. Παύλος Μελισσινός, Διευθυντής Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, έδωσαν έμφαση στο ζήτημα της εργασιακής ένταξης ενηλίκων με αυτισμο αλλά και την εκπαίδευσή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες.

Η κ. Νέφη Χαραλάμπους Darden, Autism Specialist, παρουσίασε την εισήγηση: “Αυτισμός, Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και Υποστηρικτική Τεχνολογία.” Η κ. Σοφία Νικολάου, Ειδική Παιδαγωγός και η κ. Ελένη Δρακοπούλου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Erasmus+ Inclusive Digital Academy (IDA) και αναφέρθηκαν στην ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων ενηλίκων με αναπηρία.

Η κ. Αναστασία Βαρσαμοπούλου, Ψυχολόγος, Κοινωνική Θεολόγος και Ειδικευμένη στην Νευροανάπτυξη, θα μιλήσει σχετικά με το θεραπευτικό πρόγραμμα INPP, την αποκατάσταση της ελλιπούς  νευρο-ανάπτυξης και των μαθησιακών δυσκολιών του συνδρόμου Άσπεργκερ –  Αυτισμού.

Τέλος έγινε αναφορά από τον διοργανωτή της ημερίδας τo πρόγραμμα εκπαίδευσης  IPAT για γονείς παιδιών με Αυτισμό.

Η δράση συγχρηματοδοτήθηκε  από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των προγραμμάτων Care4Autism και ehealth4Autism.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: www.psychologynow.gr https://healthdaily.gr  και https://www.iatronet.gr/

Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Εδώ θα βρείτε την βεβαίωση συμμετοχής