Η ΕΠΙΟΝΗ με αφορμή την ημέρα του Φροντιστή στην Ευρώπη που καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου 2020 αλλά και την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, διοργάνωσε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 ενημερωτική εκδήλωση για τους οικογενειακούς φροντιστές. To webinar επικεντρώθηκε στην ανάγκη των φροντιστών για πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

H διαδικτυακή εκδήλωση της 9ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Μέσω σύντομων παρεμβάσεων Έλληνες και ξένοι ομιλητές  αναφέρθηκαν στις επιβαρυμένες συνθήκες που έχει δημιουργήσει για τους φροντιστές η πανδημία του COVID-19 και στην ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις παθήσεις του εγκεφάλου. Έγινε αναφορά στην προσβασιμότητα των φροντιστών σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και στην ιστορία της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας.

Η διαδικτυακή εκδήλωση φιλοξένησε σημαντικούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή ψυχιατρικής κ. Γιώργο Χριστοδούλου, την Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου, τον αντιπρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ψυχικής υγείας WFMH κ. Roberto Mezzina και την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κα Ευανθία Σακελλάρη. Ο κτ. Χάρης Κούντουρος,  εκπροσώπησε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό και αναγνωρίζοντας την σημαντική συνεισφορά των φροντιστών στο σύστημα υγείας. Έγινε σύντομη αναφορά στη Ευρωπαϊκή εκστρατεία #BrainLifeGoals στην οποία συμμετέχει και το σωματείο ΕΠΙΟΝΗ.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τους φορείς EFNA, Belgian Brain Council, ΈΔΡΑ, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Alzheimer Hellas,  Alzheimer Χαλκίδας, Άνεμος Ανανέωσης, Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς της ημερίδας: Interamerican, Pfizer, Φαρμασέρβ Lilly, Novartis, Janssen Ελλάδος και τους χορηγούς επικοινωνίας: www.psychologynow.gr και https://dailypharmanews.gr/