Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους φροντιστές πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, στο Κέντρο Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ στην οδό Αλκαμένους 8, στην Αθήνα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ενημερωτικές ομιλίες και πλήθος ερωτήσεων και απαντήσεων. Το ζήτημα της δικαστικής συμπαράστασης, το ζήτημα της απασχόλησης, το ζήτημα της φροντίδας μετά το θάνατο των οικογενειών, το ζήτημα της αυτόνομης διαβίωσης, τα εργασιακά δικαιώματα των φροντιστών ήταν τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τους συγγενείς ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που λαμβάνουν υπηρεσίες από το Κέντρο Ημέρας στο κέντρο της πόλης της Αθήνας.
Εκπρόσωποι από τον φορέα ΠΕΨΑΕΕ παρουσίασαν τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν και τις δράσεις για τους φροντιστές. 
Το σωματείο ΕΠΙΟΝΗ, εκτός από την ενημέρωση για τους στόχους και τις δράσεις τους μετέφερε τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τους φροντιστές. Οι ομιλίες επαγγελματιών ψυχικής υγείας από το πεδίο, προσέφεραν την οπτική τους για τη φροντίδα των φροντιστώ και έδωσαν αφορμή για μια πολύ γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το ρόλο των φροντιστών. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι οικογένειες για τις υπηρεσίες που λειτουργούν, αλλά και να ξεκινήσει ένας διάλογος και να διατυπωθούν απόψεις σχετικά με τη φροντίδα που οι ίδιοι λαμβάνουν ή χρειάζονται. 

 

Τοποθετήσεις έκαναν ο κος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της ΠΕΨΑΕΕ, ο Νίκος Δρόσος, ταμίας του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ, η Ντεβέ Μαρία, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ, η Τσιγαρά Κωνσταντίνα, κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Ημέρας της ΠΕΨΑΕΕ, η κα Αριστέα Μπερκ ,νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και ψυχοθεραπεύτρια, η Παπασπύρου Χρυσούλα, εκπαιδευτικός και γονέας, η Δώρα Παπαζαφείρη, κοινωνική λειτουργός στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Σωτηρία, η Φωτεινή Ζαχαριαδη, κοινωνική λειτουργός στην ψυχιατρική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, ο Σπύρος Ζορμπάς και ο Φωκίωνας Δημητριάδης, εκπρόσωποι του σωματείου φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες.