Πενταμελής ομάδα του σωματείου μας συμμετείχε σε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που παρείχε η ShipCon στο Παλέρμο της Ιταλίας, από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA1, “Ενδυνάμωση εκαπιδευτών ενηλίκων που υποστηρίζουν οικογενειακούς φροντιστές”.

Το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν μέλη του σωματείου μας διεξήχθη στα αγγλικά και το αντικείμενο του ήταν η διαχείριση του άγχους και η πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσέφερε την ευκαιρία ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων που υποστηρίζουν οικογενειακούς φροντιστές . Το πρόγραμμα παρείχε πρακτικές γνώσεις σχετικά με τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως διαλογισμό, πρακτικές αναπνοής, ασκήσεις γιόγκα και συνειδητή επικοινωνία. Το πρόγραμμα έδωσε έμφαση στη σημασία του καλού ύπνου και των αποτελεσματικών αντιδράσεων στο στρες. Οι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από το μάθημα και παρείχαν θετικά σχόλια κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την έννοια του στρες και τις συνέπειές του. Η εκπαίδευση περιείχε βασικές τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού στρες και  αντιμετώπισης των ενοχλητικών συναισθημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη  αποτελεσματικής και ουσιαστικής επικοινωνίας και υιοθέτησης ενός  υγιεινού τρόπου ζωής.

Κατά την παραμονή μας στην Ιταλία, είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με συμμετέχοντες από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τρόπους πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Στις 13 Απριλίου 2023, επισκεφθήκαμε τον οργανισμό CESIE στο Παλέρμο. Η CESIE είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Παλέρμο της Ιταλίας και χρησιμοποιεί καινοτόμες και συμμετοχικές προσεγγίσεις για την προώθηση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην CESIE είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή τους σε έργα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και διερευνήσαμε την προοπτική συνεργασίας ενόψει της πρόσκλησης του επόμενου Οκτωβρίου για την υποβολή προτάσεων Erasmus+ KA2

Μετά την πενθήμερη επίσκεψή μας στο Παλέρμο,  αποκτήσαμε βασικές γνώσεις  διαχείρισης του στρες και  αποφυγής της επαγγελματικής εξουθένωσης και πιστεύουμε ότι το έργο μας στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη των ανεπίσημων φροντιστών θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Η επίσκεψη μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να δικτυωθούμε με δυνητικούς εταίρους από διάφορους τομείς και χώρες.

To πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στην χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την υποστήριξή.