Πρόγραμμα Ημερίδας Ζώντας με Διάσπαση Προσοχής 6.10.2023

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 6.10.2023 (9:30 – 11:00) στο Γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα η 1η Ημερίδα “Ζώντας με Διάσπαση Προσοχής”. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ μικρής κλίμακας “ADHD-EU”

Ο κος Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Ευρωβουλευτής κος Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Σπυρίδων Ζορμπάς, Πρόδρος ΕΠΙΟΝΗ απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ο κος Ζορμπάς δήλωσε πως από όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη ημέρα έγινε εμφανές ότι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Κύπρο όσο και στην Ιρλανδία είναι εξαιρετικά δύσκολο από έναν ενήλικο να αναζητήσει διάγνωση αλλά και υποστήριξη.

Ο κος Ken Kilbride, διευθυντής του οργανισμού ADHD-Ireland αναφέρθηκε σε ένα “τσουνάμι” αιτημάτων που είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς. Αφούν ανέπτυξε τις υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός στην Ιρλανδία που απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε ενηλίκους με ΔΕΠΥ ανέφερε πως οι πολλές ομάδες υποστήριξης που πραγματοποιούνται δωρεάν μέσω zoom είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο. Επίσης πως οποιοσδήποτε είτε έχει είτε δεν έχει, είτε είναι από την Ιρλανδία, είτε από το εξωτερικό μπορεί ελεύθερα να συμμετέχει. 

ο κος Ανδρέας Χατζηττοφής, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε για την Κλινική εικόνα της ΔΕΠΥ κατά την διάρκεια της ζωής. Προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Λευκωσία. 

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Αρτέμιος Πεχλιβανίδης, Υπεύθυνος της Μονάδας για Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές στους ενήλικες, της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε την διάγνωση της ΔΕΠΥ σε ενήλικες στην Ελλάδα και τα προβλήματα πόρων που υπάρχουν στο Ελληνικό σύστημα υγείας. 

Ο παιδοψυχίατρος Αθανάσιος Κανελλόπουλος MD, MSc, Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής & Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής στο Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο, Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και συνιδρυτής του Δικτύου Νέων Ψυχιάτρων & Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο “Δ. Ε. Π. Υ. Συνέχειες και ασυνέχειες από το παιδί στον ενήλικα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Προκλήσεις και προβληματισμοί για τον ειδικό ψυχικής υγείας” Προσκάλεσε επίσης όσους ενηλίκους είναι δημότες Χαλανδρίου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο κος Arron Hutchinson, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο ADHD Foundation περιέγραψε την υποστήριξη ενηλίκων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πως αντιμετωπίζουν την ΔΕΠΥ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το πόσο μεγάλη είναι η λίστα αναμονής τόσο σε ιδιώτες ψυχιάτρους όσο και στον δημόσιο τομέα για τους ενηλίκους με ΔΕΠΥ.

O κος Αλέξανδρος Οικονόμου Msc Ψυχικής Υγείας – Ιατρική Σχολή Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος για την ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ αναφέρθηκε στην  ΔΕΠΥ στην καθημερινότητα ως βίωμα Ζωής στον Ενήλικα. Αναφέρθηκε στα ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα του φορέα.  

Τέλος η κα Ailín Kennedy, BSc, AACC, Professional ADHD Coach and Advocate από την Ιρλανδία κατέθεσε την βιωματική της εμπειρία για το πώς η διάγνωση της Διάσπασης Προσοχής σε ενήλικη ζωή την οδήγησε σε μια επιτυχημένη καριέρα ως Coach για την ΔΕΠΥ.

https://fb.watch/nAVkkHj0ke/