Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 16.06.2023 στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Ακαδημίας 42, στην Αθήνα η 7η ημερίδα “Φροντίζοντας τους Φροντιστές” από το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Η ημερίδα είχε επίκεντρο τους οικογενειακούς φροντιστές. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο και είχε την στήριξη της Eurocarers και της EUFAMI. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ και το Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Ευρωβουλευτής κ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, o Περιφερειάρχης Αττικής κ Γιώργος Πατούλης, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κα Ελένη Α. Γιώτη,  ο πρόεδρος της EUFAMI κ Urs Würsch και ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κολεγίου κ Ρόμπερτ Πεφάνης.

Στην ημερίδα μίλησαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι εισηγητές. Ειδικότερα, ο κ Stecy Yghemonos, γενικός διευθυντής των Eurocarers, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή στρατηγική για την φροντίδα. Η ψυχίατρος κα Στέλλα Σταθουλοπούλου μίλησε για την ενδυνάμωση των φροντιστών. Η Δρ. Κέλλυ Παναγιωτοπούλου, αλλεργιολόγος και ψυχοθεραπεύτρια αναφέρθηκε στην θεραπευτική συνεισφορά της οικογένειας των πασχόντων και ο κ Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της ΠΕΨΑΕΕ και του δικτύου Αργώ παρουσίασε την τρέχουσα πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η κα Liuska Sanna,  διευθύντρια του Mental Health Europe, μίλησε για την πρωτοβουλία της ΕΕ για την ψυχική υγεία. Ο ψυχίατρος κ Δημήτρης Κόντης αναφέρθηκε στον ρόλο των δημόσιων ψυχιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο καθηγητής κ  Νικόλαος Δρόσος παρουσίασε το πρόγραμμα Prospect και η φωτορεπόρτερ κα Μάρω Κουρή αναφέρθηκε στην θεραπεία μέσω της φωτογραφίας.  Τέλος,  ομιλίες πραγματοποιήθηκαν με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψυχιατρική και την αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας από τον ψυχίατρο κ Τζεφεράκο  και την καθηγήτρια ψυχιατρικής κα Ivezic αντίστοιχα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς: Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ, ΠΕΨΑΕΕ, Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Εθνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, Εδρα, Εργαστήρι, Καρδιά του Παιδιού, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ENALMH και Πανελλήνια ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας .

Χορηγοί επικοινωνίας:  www.psychologynow.grhttp://www.healthdaily.gr/ www.iatronet.gr