Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της συνάντησης του σχεδίου Erasmus+ Creativity with MBCT που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 και 5 Απριλίου 2023.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία είχαν πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να συνεργαστούν στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του σχεδίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τη χρησιμότητα της γνωστικής θεραπείας με βάση την ενσυνειδητότητα (MBCT) και την δημιουργικότητα. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές τους για την ενσωμάτωση τεχνικών ενσυνειδητότητας σε δημιουργικές διαδικασίες, όπως η τέχνη, η μουσική, η συγγραφή και το δράμα. Οι διαφορετικές οπτικές από διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα εμπλούτισαν τις συζητήσεις και γέννησαν νέες ιδέες για την ενσωμάτωση της θεραπείας  MBCT στις δημιουργικές πρακτικές.

Εκτός από τις γόνιμες συζητήσεις, η συνάντηση περιελάμβανε επίσης εργαστήρια, παρουσιάσεις και διαδραστικές δραστηριότητες που επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να βιώσουν από πρώτο χέρι τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνικής MBCT στην προώθηση της δημιουργικότητας. Οι δραστηριότητες αυτές παρείχαν πολύτιμα εργαλεία και τεχνικές που οι συμμετέχοντες μπορούν να εφαρμόσουν στις δικές τους δημιουργικές προσπάθειες και να μοιραστούν με τις αντίστοιχες κοινότητές τους.

Η συνάντηση ενίσχυσε επίσης την αίσθηση συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι ευκαιρίες δικτύωσης και οι ανεπίσημες ανταλλαγές απόψεων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των κοινωνικών εκδηλώσεων διευκόλυναν τη δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων, ενισχύοντας ένα υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον.

Η συνάντηση του σχεδίου “Creativity with MBCT” στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη και είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συνεργαστούμε με επαγγελματίες από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Η εκδήλωση διάδοσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα στις 25 και 26 Μαίου 2023 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας  (Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα 180 10) στα πλαίσια τους φεστιβάλ Τέχνη και Ψυχική Υγεία.