Από τις 14 έως τις 18.11.2022 στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ KA1 “Empowering adult educators who support family carers” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπαιδευτές ενηλίκων του σωματείου μας επισκέφθηκαν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία Eurocarers, τον οργανισμό Belgian Brain Council, τον οργανισμό SIMILES a.s.b.l. την ευρωπαϊκή ομοσπονδία EASPD.  

Κατά την διάρκεια της παραμονή μας στις Βρυξέλλες είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ Στέλιο Κυμπουρόπουλο για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την φροντίδα. Ο κος Κυμπουρόπουλος τόνισε την ανάγκη επικέντρωσης και εμβάθυνσης του έργου της ΕΠΙΟΝΗ στην εξυπηρέτηση των φροντιστών.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Ευρωβουλευτή από την Τσεχία κο Tomáš Zdechovský ο οποίος ενδιαφέρεται θερμά για την ψυχική υγεία.

Με την 5ήμερη παρακολούθηση εργασίας (Job-Shadowing) από 14-18.11.2022 στις Βρυξέλλες στον φορέα Eurocarers δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν οι δεξιότητες εκπαιδευτών ενηλίκων που υποστηρίζουν οικογενειακούς φροντιστές. Στις συναντήσεις που είχαμε με ομολόγους μας μπορέσαμε να αναλύσουμε την τρέχουσα πολιτικής της ΕΕ για τους φροντιστές. 

Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας οργανώσεων ανεπίσημων φροντιστών Eurocarers αλλά και των φορέων Similes Bruxelles και Belgian Brain Council   τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε κατά την διάρκεια της παραμονής μας στις Βρυξέλλες, οι εκπαιδευτές ενηλίκων της ΕΠΙΟΝΗ θα μπορούν να  υποστηρίζουν και να προωθούν πολιτικές υπερ των φροντιστών διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα από τις ελληνικές αρχές. 

Το σχέδιο Erasmus+ KA1  “Ενδυνάμωση εκπαιδευτών ενηλίκων που υποστηρίζουν οικογενειακούς φροντιστές” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. – Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την συνεργασία.